вівторок, 30 січня 2018 р.

Ми пам'ятаємо.

                                                       «Вітчизна – це не хтось і десь,
                                                                 я – теж Вітчизна.» 
                                                                (І. Світличний)
29 січня 2018 року минуло 100 років від бою, який відбувся під станцією Крути і став для українського народу своєрідною легендою, символом героїзму і жертовності молодого покоління, що виборювало право Української держави на незалежність.Але як факт української історії, бій під станцією Крути має не лише символічне значення. Він вплинув на хід війни УНР з більшовицькою Росією, мав політичні і стратегічні наслідки, частково сприяв усвідомленню українськими політичними лідерами деяких їхніх помилок та хибних рішень.
29 січня 2018 року у  Кагарлицькій ЗОШ  I-III ст. №2 ім. В. П. Дашенка пам’яті про бій під Крутами було присвячено урочисту лінійку. Вона була підготовлена та проведена вчителями Куцою О. С., Коваленко Ю. М.  Під час заходу крім  історичної довідки про цю трагічну подію,  було вшановано пам'ять загиблих юнаків хвилиною мовчання. Нікого не залишила байдужим інсценізація моменту розтавання матері і сина, яка дарує йому в дорогу вишиту сорочку, як символ чистоти та пам’яті про свій дім. Одним із жахливих наслідків війни є страждання матерів, що втратили своїх дітей.
Процес самовизначення України 1917-1920 років, коли водночас так багато було досягнуто і так багато втрачено й не реалізовано, є надзвичайно повчальним для національно-державного будівництва сьогодні. Можна стверджувати, що лише після Крут українці (і, зокрема, керманичі Української держави) усвідомили, що незалежність Батьківщини виборюється у жорстокій, кривавій боротьбі. І саме в цьому полягає глибокий символічний зміст цієї непересічної події.

Глибоке осмислення власної історії дозволяє не лише закріпити у свідомості  сучасних учнів  картини минулого, а й використати її уроки для розуміння своєї ролі у майбутньому державотворенні. 




Немає коментарів:

Дописати коментар